Ugrás az ismeretlenbe

Tízéves fennállása eddigi legnagyobb kihívására hangol a Qualisport Racing, a hét végén startoló Silk Way Rally-nál hosszabb és nehezebb futamon még sohasem vett részt az alakulat – véli az összecsapáson a Scania Qualisport Torpedo versenykamionnal induló különítmény navigátora, Czeglédi Péter. A rutinos sivatagi másodpilóta szerint Moszkva és a kínai Hszian között az útvonal komoly izgalmakat ígér.

Czeglédi a versenykamionos trió két másik állandó tagjával, Kovács Miklós pilótával és Ács László navigátorral vág neki az összecsapásnak, amelyen a Qualisport Racing negyedszer vesz részt. „2011 és 2013 között rövidebb útvonalon bonyolították a Silk Way Rally-t, de mindannyiszor élveztük és kellemes emlékekkel távoztunk. A futam tavalyi feltámasztása óta sokkal hosszabb, ráadásul olyan térségeken át vezet az út, ahol korábban még soha nem jártunk. Mi a Szaharára vagyunk szakosodva, ezúttal viszont a Góbi sivatagon kell átverekednünk magunkat. Az új, az ismeretlen az, ami igazán vonzóvá teszi számunkra ezt a megmérettetést” – fogalmazott hazánk legrutinosabb sivatagi másodpilótája.

A „jobbegy” lovagja kitért a héten közreadott nevezési listára is: „A kamionos mezőny a jelek szerint nem lesz akkora, mint amilyenre számítottunk, de a versenyzők krémje eljön és biztosan nagyon magasra helyezik a lécet. Miklós a minap említette, hogy nagy hiba lenne komolyabb elvárást megfogalmazni annál, minthogy szeretnénk eljutni a célig és ezzel jómagam is egyetértek. Szép lenne, ha a csapat fennállásának tizedik évfordulójára bonthatnánk pezsgőt Hszianban, de addig nagyon hosszú az út. Hogy mire alapozhatunk? Az elmúlt évtized tapasztalataira, továbbá arra, hogy összecsiszolt alakulat vagyunk, a versenyzéssel töltött közös éveknek köszönhetően már félszavakból, egy-egy biccentésből tudjuk, hogy mit akar a másik. Bízunk abban, hogy ez a hasznunkra lesz Ázsiában is!”

A 2017-es Silk Way Rally július 5-6-án, Moszkvában az adminisztratív- és technikai ellenőrzésekkel kezdődik a Luzsnyiki Stadionnál. A program 7-én, a Vörös téren az ünnepélyes rajtceremóniával folytatódik, majd másnap futják a viadal első szelektív szakaszát. A július 22-i befutóig összesen 14 menet és egy pihenőnap vár a terepralis világelitet felsorakoztató mezőnyre: az össztáv 9600 kilométer, amelyből a mért szakaszok 4100 kilométert tesznek ki.